Skip to content
Kortkommandon

Jobba som en IT-proffs med kortkommandon đŸ€“

NÀr andra ser mig jobba sÄ upplever de att jag hoppar mellan fönster, kopierar text och skÀrmklipp, sen snabbt klistrar in det dÀr det ska vara. Med kortkommandon kan du göra mycket utan att anvÀnda musen.

Lista över kortkommandon

Vi har samlat vÄra vanligaste kortkommandon för Windows i en bild för dig. Det finns en egen kolumn för Teams och videomöten.

VĂ„ra favoriter bland favoriterna

Vi söker i startmenyn (Win) dagligen, oavsett om det Ă€r program eller dokument som vi vill ha tag pĂ„. Om du skriver “Word” sĂ„ kommer du se de senaste dokument du har öppnat pĂ„ datorn, samma med Excel och PowerPoint.

NÀr vi chattar med kollegor och vill visa nÄgot sÄ anvÀnder vi skÀrmklippsverktyget (Win+Shift+S) för att snabbt klippa ut en del av skÀrmen och klistra in (Ctrl+V) det direkt i chatten. Eller om du vill kopiera flera delar, sÄ kan du anvÀnda historiken (Win+V).

I Teams anvÀnder vi Ctrl+N för att starta en ny chatt. Ctrl+E för att gÄ till sök för att hitta det vi önskar. Ctrl+G för att gÄ till ett team eller en kanal.

SĂ„… hur anvĂ€nder jag kortkommandon?

NÀr du vill anvÀnda de ser du kombinationen av knappar i listan över. HÄll inne tangenterna som har fyrkantig symbol och tryck en gÄng pÄ bokstavtangenten. SlÀpp dÀrefter alla tangenter.